Odbojkaši Srbije (©FIVB)
Odbojkaši Srbije (©FIVB)

Tek sad kreće ono pravo: Tunis pritiskao blokom i servisom, Orlovi ostali savršeni na kraju grupne faze

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.08.22. | 18:46

Odbojkaši Srbije zabeležili treću maksimalnu pobedu, pa uvodni deo završavaju sa učinkom 3-0, devet bodova i bez izgubljenog seta

Lakši deo posla je završen, sad će tek početi ono pravo! Grupna faza Svetskog prvenstva za odbojkaše Srbije, što se rezultata tiče, prošla je savršeno. Danas su Orlovi zabeležili treću maksimalnu pobedu pa završavaju uvodni deo sa učinkom 3-0, devet bodova i bez izgubljenog seta. Ovog puta žrtva je bila selekcija Tunisa - 3:0 (29:27, 25:15, 25:17). Baš kao i protiv Ukrajine i Portorika, nije sve išlo glatko, niti lako, ali ubedljivi trijumfi nisu izostali.

Potpuno su Petrić i drugari iskoristili ulogu prvog favorita u grupi. Uradili su ono što je do njih, ali će morati da sačekaju rasplet svih utakmica kako bi znali na koga će u osmini finala. Poznato je da je sada drugačiji sistem takmičenja u odnosu na ranije. Ekipe koje prođu dalje biće poređane na rang listi po učinku, pa će se onda ukrštati prvi sa 16, drugi sa 15, i tako sve redom. Pozicije broj jedan i dva su rezervisane za domaće selekcije - Poljsku i Sloveniju. Naš tim će biti visokoplasiran na toj listi, pa će tako uspeti da izbegne najveća favorite u prvom eliminacionom meču.

Izabrane vesti

Naglasio je posle duela sa Portorikom selektor Kolaković da je nama u mentalitetu da ne znamo da igramo utakmice sa protivnicima koji su na papiru mnogo slabiji. Za to je stigla potvrda i na duelu sa Tunižanima. U prvom setu su se Orlovi žestoko mučili sa protivnicima, morali su da spasavaju set lopte i da se izvlače iz veoma neprijatne pozicije. Rival je bio mnogo bolji na mreži, ređao je poene iz bloka, a posebno se ustremio na Aleksandra Atanasijevića. Srbija je preko raspoloženog Lisinca stigla do 9:7, a Tunis je uzvratio zaustavljanjem našeg korektora na mreži i poveo - 13:11.

Uzrdrmani su bili izabranici Igora Kolakovića, padali su im as servisi... Prednost rivala je rasla i postajala sve ozbiljnija (17:11). Umesto Atanasijevića je ušao Dušan Petković, koji je bolje izlazio na kraj sa blokerima Tunisa. Zahvaljujući novom igraču Padove naša ekipa se trgla i počela da topi zaostatak. Ivović je pomogao odbrana i napadom, a na visini zadatka je bio Marko Podraščanin. Međutim, nisu popuštali igrači Tunisa. Uspeli su da izblokiraju i Kovačevića iz druge zone. Počeli su i da greše u završnici - imali su pecanje, pa poslali loptu u napadu u aut, ali su prvi stigli do dve set lopte. Nisu ih iskoristili, kao ni treću. Ivović i Kovačević su doneli važne poena, pa je Srbija došla do vođstva u setovima. Tačku je stavio Uroš veoma preciznim servisom - 29:27.

Iako su u neizvesnoj završnici izgubili prvi čin i nisu iskoristili sve šanse koje su im se ukazale, Tunižani nisu klonuli duhom. Nastavili su da pritiskaju favorita i da pokušavaju da ih poremete. Imali su bolje otvaranje, vodili su 4:1, pa onda i 10:6. Tad su naši odbojkaši shvatili da moraju ozbiljnije, jer sa ovakvim rivalom nema šale. Prvo su napravili seriju koja im je donela izjednačenje, a onda preuzeli potpuno kontrolu meča. Bili su sigurniji, nisu više toliko grešili, pa je i rezultat bio mnogo bolji. Od 13:12 stigli su veoma brzo do 25:15. Na kraju je razlika bila dvocifrena, što oslikava koliko su bili dominantni u drugom delu seta.

(FIVB)(FIVB)

U trećem periodu Orlovi nisu dali rivalu da im zapreti. Na vreme su stekli lepu prednost i bez ikakve drame prošetali do pobede. Kovačević je lako prolazio i popravljao lični učinak. Bilo je mesta i za izmene, dao je Kolaković priliku i Vuku Todoroviću, koji je doneo poslednji, pobednički poen.

Uroš Kovačević je završio susret kao najefikasniji sa 15 poena. Marko Podraščanin i Dušan Petković su skupili po 11, dok je Srećko Lisinac zabeležio osam. Marko Ivović je upisao šest. U protivničkom timu najbolji je bio Hamza Naga sa 12.


SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Grupa A

Prvo kolo - subota

Srbija - Ukrajina 3:0

Tunis - Portoriko 3:0

Drugo kolo - ponedeljak

Srbija - Portoriko 3:0

Ukrajina - Tunis 3:0

Treće kolo - sreda

Srbija - Tunis 3:0

20.30: Ukrajina - Portoriko



tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojcisvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.Igor Kolaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara